Napraforgó

Rendkívül értékes takarmány, és élelmiszeripari alapanyag. A napraforgó ára a következők miatt magas. Csak tápanyagban dús talajon termeszthető. Régebben vetésforgóban, 5 évenként ültették Készül belőle étkezési étolaj, és különböző élelmiszeripari termék. Zsírban oldódó (DEKA) vitaminok forrása. Szerepe az állatok etetetésében is jelentős.

Tojó tyúkoknál hozamfokozó, de túlzott etetése a tojás sárgáját fakíthatja. Ezért inkább a nálunk kapható tyúk keveréket ajánljuk ebben megfelelő arányban található a búza, kukorica, és a napraforgó. Szemeshez még nem szokott baromfinak darálva is kínáljuk. Vadmadaraknak szinte nélkülözhetetlen, különösen a téli időszakban. Van persze vadmadár keverék is, ami napraforgót, búzát, repcét és egyéb aprómagot tartalmaz. Sertésekkel való etetése fokozott figyelmet kíván, csak takarmány keverékben etessük!

Rendkívül fontos: A takarmány keverékben lévő napraforgó szinte liszté legyen darálva! (“Háztáji” darálóval ez nem nagyon megy.) A napraforgó héja ugyanis hosszában hasad, ezért szinte tűként akad meg az állat beleiben. Ajánlanám inkább a takarmánykeverő üzemekben előállított különböző napraforgó tartalmú keverék takarmányokat, melyeket szárnyasok is szívesen fogyasztanak.